4 mýty o psech, kterým jste možná uvěřili

Už jste slyšeli větu „starého psa novým trikům nenaučíš“ nebo „psí blechy na člověka nejdou“? Obě mají hodně daleko od pravdy. O pejscích totiž kolují různé fámy, kterým věříme pouze proto, že jsou staré snad jako lidstvo samo. My se jim dnes podíváme na zoubek. 

 

1. Věk psa zjistíme vynásobením číslem 7

Názor, že roční pejsek má sedm psích let, nemá žádné logické opodstatnění. Najde se velké množství psů ve věku patnáct a více let, kteří jsou pořád zdraví a velmi aktivní. Což se nedá říct téměř o žádném člověku ve věku nad 100 let. Pejsci dospívají na začátku života mnohem rychleji než lidé, ve vyšším věku se však stárnutí značně zpomalí. Výpočet jejich stáří je tedy mnohem složitější a individuálnější, než by se mohlo zdát – záleží kromě jiného také od velikosti a rasy. 

 

2. Psí blechy nejdou na člověka

Tímto mýtem se už „prokousalo“ mnoho pejskařů. Je sice pravdou, že blechy mají nejraději psí kožíšky, ale jakmile se v nich uhnízdí, produkují také vajíčka, která z pejsků škrábáním opadávají. A mohou se uchytit třeba v koberci, v autě či dokonce ve vaší posteli. Když se z nich pak blechy vylíhnou a nenajdou si psího hostitele, uspokojí se klidně i s kousáním do lidské kůže. 

 

3. Šťastný pes vrtí ocáskem

Při odhadování nálady pejska se nespoléhejte pouze na jeho veselý ocásek. Je sice pravdou, že psy mají tendenci vrtět ocasem když se cítí natěšeně, ale tento znak může také ukazovat na úzkost, strach nebo jinou emoci předcházející agresi. Pokud tedy chcete odhadnout pejska, soustřeďujte se i na jiné projevy a vnímejte jeho řeč těla spíše jako celek.    

 

4. Starého psa novým trikům nenaučíš

Platí to opravdu pro pejsky, nebo spíše pro jejich majitele? Psy se totiž moc rádi učí v jakémkoliv věku, hlavně pokud je jejich snaha oceněna pochvalou a dobrými pamlsky. Chce to jen správnou komunikaci a pilnou práci nejen pejska, ale také jeho páníčka. Mnoho psů z útulků, kteří se pod láskyplným dohledem velmi lehce socializují ve svých rodinách, jsou toho jasným důkazem.