8 dobrých důvodů, proč si dovést domů psa

Každý se občas ve svém životě ocitne v situaci, kdy si zatouží pořídit pejska. Dnes vám ukážeme, proč byste už déle neměli otálet a spíše než na negativa se soustředit na velké výhody, které soužití se čtyřnohým chlupáčem do vašeho života přinese.

 

1. Vytáhne vás ven. Každý den. A za každého počasí

Když totiž váš bišonek potřebuje na záchod, potřebuje na záchod. A vy musíte s ním. Někdy se vám vyloženě nechce, ale když si uvědomíte, že byste bez pejska celý den nevytáhli ani paty z domu, znamená i krátká desetiminutová procházka mnoho. 

 

2. Pes nastaví rytmus dne

Každý pes miluje rituály. V sedm vyvenčit, pak snídaně, krátké mazlení a spánek v pelíšku, odpoledne dlouhá procházka, hra, večeře, další procházka a pelíšek. To vypadá jako struktura, do které se budou muset „napasovat“ noční sovy, lidé pracující na směny i rodiny s dětmi. Tak nás pejsci drží v realitě a pevně nohama na zemi.

 

3. Přítomnost pejska snižuje hladinu pracovního stresu

Znáte ten pocit, když přijdete domů z práce a když vidíte, jak váš mazlíček vesele kroutí ocáskem, jako zázrakem z vás okamžitě opadá stres? Vědci potvrzují, že se to děje díky oxytocinu, chemické látce, kterou vylučuje náš mozek, když vidíme své domácí mazlíčky.

 

4. Instantní pocit bezpečí

Na to, abyste se doma cítili bezpečněji, nemusíte ani vlastnit bulteriéra. Stačí, když víte, že váš francouzský buldoček vždy spolehlivě zaštěká, pokud k vám někdo dorazí na návštěvu. I na tu nečekanou. Pokud naopak kráčíte pochybnou ulicí, se psem na vodítku se budete vždy cítit sebevědoměji.   

 

5. Svou rodinu vedete k odpovědnosti

Pro děti (ale i pro dospělé) je velmi důležitý pocit, že na nich někdo nebo něco záleží. Zvládat takovou odpovědnost je pro život velmi užitečné a vede to k velmi důležité sebedisciplíně v pracovním ale i v soukromém životě.

 

6. Pes je dokonalý „icebreaker“

Chovatelství a psy obecně jsou velmi dobrým tématem, které dokáže „prolomit ledy“ i s neznámým člověkem. Pejsci tak vytváří kolem vás přátelskou a otevřenější atmosféru, je s nimi mnohem lehčí navázat konverzaci nebo ji s dalším chovatelem udržovat. Témat je najednou spousta: od psí boudy přes ideální krmiva až po správný výcvik či venčení.

 

7. Chlupáč přinese do vašeho domova smích a dobrou náladu

Ať už spí v pelíšku v roztomilé poloze, šíleně se nahání za míčkem nebo kolem vás dokola poskakují, usmíváme se s pejsky mnohem častěji a intenzivněji než bez nich. To nám pak dokáže zlepšovat náladu a uvolnit domácí atmosféru i v těžších chvílích.

 

8. Miluje vás bez podmínek

Pejskům často k bezmezné radosti stačí pouze to, že vás uvidí ve dveřích. Jejich bezpodmínečná láska ke svým páníčkům nezná mezí a dávají to najevo tím nejnevinnějším způsobem. Určitě i to je jeden z důvodů, proč je tolik milujeme.